ေရွးေရွးတုန္းက ၿမန္မာမ်ား စာေရးသားရာတြင္ ေပရြက္ထန္းရြက္မ်ားေပၚတြင္သာ ေရးခဲ႔ႀကသည္။ အသံုးၿပဳသည္႔ အရြက္မ်ားမွာ ေတာ႔ဒီထန္း ( Toddy palm ) နွင္႔ ေကာ္ရီဖားထန္း ( Corypha palm ) တုိ႔ၿဖစ္သည္။ ေတာ႔ဒီထန္းကို ၿမန္မာတို႔က “ ထန္း ” ၊ မြန္တို႔က “ တာ ” ၊ ပါဠိဘာသာက “ တာလ ” ဟူ၍ ေခၚႀက၏။ ေကာ္ရီဖားထန္းကိုမူ ေရွးၿမန္မာတုိ႔က “ ပိယ္ ” ဟူ၍၎၊ ယခုၿမန္မာတို႔က “ေပ” ဟူ၍၎ ၊ မြန္တုိ႔က “ ရိုက္ ” ဟူ၍၎ အသီးသီးေခၚႀကေလသည္။ ထိုအေႀကာင္းမ်ားကုိ ပုဂံေခတ္ေက်ာက္စာမ်ားတြင္ ေဖာ္ၿပထားသည္။ မ်ားေသာအားၿဖင္႔ စာေရးသားရာတြင္ ေပရြက္မ်ားကိုသာ အသံုးၿပဳႀကသည္။
ေပပင္သည္ အပူပိုင္းအရပ္ေဒသမ်ားတြင္သာ ေပါက္ေလ႔ရွိသည္။ ထန္းမွာမူကား ေရ၀ပ္ရာေနရာမွလဲြ၍ ေနရာအနွံေပါက္တတ္၏။ သုိ႔ေသာ္ ေပကဲ႔သုိ႔ပင္ မိုးေခါင္ေရရွား ရပ္၀န္းမ်ားတြင္ အမ်ားၿပားေပါက္ေလသည္။ ေပ၏အသီးမွာ ေသးငယ္၏။ ေပပင္သည္ ထန္းပင္မွ ထန္းရည္ထြက္သကဲ႔သို႔ လူတုိ႔ၿပဳၿပင္လွ်င္ ေပရည္ထြက္သည္။ ေပပင္သည္ ထန္းပင္ထက္လံုးပတ္ႀကီး၍အရြက္သည္လည္း ထန္းရြက္ထက္ႀကီးသည္။ ထိုကုိရည္၍ အထက္အညာေဒသမ်ားတြင္ အိုးစည္၀ိုင္းသံခ်ပ္ထုိးရာတြင္ “ ေပတစ္ပင္လံုးဘုန္းႀကီးယပ္ေတာင္ ” ဟု သီဆိုေလ႔ရွိႀကသည္။ ေပပင္၏အသက္သည္ အနွစ္ ၆၀ ခန္႔ အသက္ရွည္ၿပီး အရြက္၏ သက္တမ္းသည္ နွစ္ေပါင္း ၁၀၀၀ ခန္႔ထိ မေဆြးမၿမည္႔တည္ရွိတတ္သည္။ “ ေပတသီးက်ီးတသား ” ဆိုသည္႔အတိုင္း ေပသည္ အသီးတစ္ႀကိမ္သီးၿပီးလွ်င္ ေသြ႔ေၿခာက္ကာေသသြားတတ္သည္။
ေႏြမိုးေဆာင္း
15.2.2012
3:10 pm
No comments:
Post a Comment